Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΚΟΡΜΟΣΠΙΤΟ

Γιατί να φτιάξω ξύλινο σπίτι?

Γιατί ζώντας σ ένα ξύλινο σπίτι είναι σαν να ζεις στην φύση . Ο αέρας συνεχώς φιλτράρεται και ανανεώνεται και έστω κι αν τα παράθυρα είναι κλειστά έχουμε άμεση επαφή με τον εξωτερικό αέρα . Οι κινέζοι λένε ότι άμα έχεις κάποιον άρρωστο βαλε τον να ζήσει σε ένα ξύλινο σπίτι και θα γίνει καλά.

Χρειάζεται επί πλέον μόνωση ένα ξύλινο σπίτι?

Eφ όσον το σπίτι είναι φτιαγμένο από κορμούς μασίφ και όχι από πάνελ δεν χρειαζόμαστε . Το ξύλο είναι από τα καλύτερα μονωτικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μόνο στην Σκανδιναβία χρησιμοποιούν extra μόνωση αλλά εκεί οι θερμοκρασίες φτάνουν -30 βαθμούς και ο λόγος που το κάνουν είναι βασικά για εξοικονόμηση ενέργειας . Στην Ελλάδα σίγουρα δεν χρειάζεται.

Tο καλοκαίρι ένα ξύλινο σπίτι είναι ζεστό?

Το ξύλο σαν καλό μονωτικό που είναι λειτουργεί τόσο στο κρύο , όσο και στην ζέστη. Το χειμώνα είναι ζεστό και το καλοκαίρι κραταει την ζέστη έξω.

Πόσο κοστίζει το m2 σε ένα ξύλινο σπίτι?

Oπως κι ένα συμβατικής κατασκευής σπίτι , έτσι κι ένα ξύλινο δεν έχει συγκεκριμένη τιμή . Η τιμή του εξαρτάται από την ποιότητα κατασκευής και τα υλικά που θα επιλεχτούν . Πάντως δεν είναι φτηνότερο από μια συμβατική κατασκευή . Στην Ελλάδα 9 στους 10 πιστεύουν ότι είναι φτηνότερο αλλά αυτό δεν ισχύει . Τουλάχιστον μια καλή κατασκευή δεν είναι φτηνότερη από μια συμβατική.

Το ξύλινο σπίτι χρειάζεται άδεια κατασκευής?

Πολλοί μπερδεύουν τα ξύλινα σπίτια με τα προκατασκευασμένα λυόμενα . Φυσικά χρειάζεται κανονική άδεια κατασκευής και ισχύουν οι ίδιοι όροι όπως και σε ένα συμβατικό.

Tι χρώμα πρέπει να βαφτεί ένα ξύλινο σπίτι?

Ότι χρώμα θέλουμε . Αρκεί να είναι οικολογικό χρώμα με βάση νερού . Δεν είναι απαραίτητο να βαφτεί σε χρώμα ξύλου. Μάλιστα στην βόρεια Ευρώπη και στην Αμερική χρησιμοποιούν περισσότερο χρώματα και αποχρώσεις RAL.

Έχει πρόβλημα το ξύλινο σπίτι όταν είναι κοντά στην θάλασσα?

Oχι βέβαια . Το ξύλο είναι φιλικό στη υγρασία σε αντίθεση με τον σοβά. Συμπεριφέρεται το ίδιο καλά όπου κι αν το κατασκευάσουμε.

Πόσο στοιχίζει η συντήρηση του?

Όσο και σε ένα συμβατικό. Μόνο που σε ένα ξύλινο θα πληρώσουμε κάθε 3-4 χρόνια ενώ σε ένα συμβατικό με σοβά θα πληρώσουμε κάθε 10-15 περίπου χρόνια το ίδιο ποσό η και περισσότερο.

Ποιος είναι ο χρόνος που ζει ένα σπίτι?

Στην Φινλανδία υπάρχουν ξύλινα σπίτια από κορμούς εδώ και 250 χρόνια.

Φτιάχνοντας ένα Ξύλινο σπίτι έχουμε συμβάλει στην καταστροφή του πλανήτη επειδή κόβονται τα δάση?

Κάθε άλλο . Στην Φινλανδία λογω των αυστηρών νόμων που υπάρχουν τα δάση αυξάνονται κάθε χρόνο 1%.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από σαράκι?

Η καλή Φινλανδική ξυλεία δεν έχει φόβο για σαράκι για δυο λόγους. 1ον διότι τα ξύλα υφίστανται επεξεργασία . 2ον διότι έχουν κοπεί από δέντρα που μεγάλωσαν αργά σε -40 περίπου βαθμούς και είναι πολύ συμπαγή. Σ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρχει σαράκι.

Ποιος είναι ο χρόνος κατασκευής ενός ξύλινου σπιτιού?

Είναι περίπου ο μισός από αυτόν μιας συμβατικής κατασκευής και βέβαια εξαρτάται και από την προδιαγραφή.

Eχω μάθει ότι το σπίτι από κορμούς κάθεται στον χρόνο. Πόσο επηρεάζει αυτό την κατασκευή?

Oντως τα πρώτα 2-3 χρόνια το σπίτι κάθεται ανάλογα με την ποιότητα και την διατομή του κορμού από 2 έως 4% του συνολικού του ύψους . Αυτό όμως αντιμετωπίζεται από ένα έμπειρο συνεργείο πολύ εύκολα στον τρόπο κατασκευής του . Τόσο οι πόρτες όσο και τα παράθυρα τοποθετούνται σε ειδικές κάσες ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.

Που μπαίνουν τα ηλεκτρικά καλώδια?

Τα ηλ. Καλώδια μπαίνουν σε τρύπες που έχουν μεσα οι κορμοί και έχουν γίνει από το εργοστάσιο.

Ποια η διαφορά μεταξύ κορμοσπιτου (log house) και ξύλινου σπιτιού?

Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη . Το κορμοσπιτο είναι φτιαγμένο από μασίφ κορμούς που αποτελούν και τον φέροντα οργανισμό . Είναι σίγουρα πιο συμπαγής και ακριβή κατασκευή.

Γιατί το ξύλινο σπίτι λέγεται οικολογικό?

α. Διότι όλα τα υλικά που είναι φτιαγμένο είναι από την φύση.
β. Διότι λογω της πολύ καλής μόνωσης που έχει έχουμε τουλάχιστον 30% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Ποια είναι η συμπεριφορά ενός κορμοσπιτου στον σεισμό?

Είναι απολύτως αντισεισμικό και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται πολύ στην σεισμογενή Ιαπωνία .Είναι σίγουρα το τελευταίο κτίσμα που θα πέσει σε ένα πολύ μεγαλο σεισμό.

Πόσο επικίνδυνο είναι ένα ξύλινο σπίτι στην φωτιά?

Όσο επικίνδυνο είναι κι ένα συμβατικό . Η επεξεργασία του ξύλου είναι τέτοια που σε περίπτωση που πιάσει φωτιά κάτι δίπλα στον τοίχο από κορμούς , ο τοίχος θα μαυρίσει και δεν θα πιάσει φωτιά . Αν βέβαια η φωτιά είναι πολύ μεγάλη και διαρκής , τότε όπως όλα τα υλικά έτσι κάποια στιγμή και το ξύλο θα αρπάξει . Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο αν οι τοίχοι δεν είναι από κορμούς και είναι από επένδυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου